Yangon

Daar waar je Mandalay (de tweede stad van het land) toch het beste kunt omschrijven als een “plaats”, eigenlijk meer een samenkomst, een min of meer gestructureerd patroon van wegen en straten, waarin zich veel bedrijvigheid afspeelt, daar is Yangon toch echt wel een “stad”. En een stad in een bepaalde ontwikkelingsfase zoals je die vaker in Zuidoost Azië ziet, en wat ik voor het gemak maar even aanduid met “Fase 2”. Fase 1 is de fase waarin de stad, stad is geworden, vaak in de koloniale tijd. Die is vrijwel overal voorbij, maar de resten ervan kom je nog steeds tegen: veelal in de architectuur (gebouwen, op stadsniveau in de vorm van parken), maar vaak ook in de taal en in het verkeer. In Myanmar rijdt het verkeer overigens aan de rechterkant van de straat, maar het stuur van auto’s bevindt zich ook rechts: vreemd!

Fase 2 kenmerkt zich door een enorme groei, maar achterblijven van de infrastructuur. Dat uit zich dan weer in gigantische verkeersstromen, opstoppingen, vervuiling, etc. Meestal is dit niet de prettigste fase. Yangon bevindt zich in deze fase (Ho Chi Minhstad is een ander voorbeeld), tot gekmakend toe. Wat jammer toch, en wat zou deze stad gebaat zijn, zeker gezien de uitgestrektheid ervan, bij een behoorlijk metrosysteem en veel minder auto’s.

Fase 3 is er een waarbij wel sprake is van goede infrastructuur, of een waar duidelijk zichtbaar hard aan wordt gewerkt, zoals in Bangkok. Hong Kong is ook een voorbeeld. Het maakt dat Bangkok inmiddels een prima en heerlijke stad is om meer dan een paar dagen in te verblijven. Maar in Yangon heb je het al snel gezien, dat is tenminste mijn ervaring. Komt nog bij dat er in tegenstelling tot de andere plaatsen in Myanmar veel gebedeld en gehusseld wordt, en dat is ook niet echt prettig te noemen.

Het fase 1-2-3 verhaal is natuurlijk een verzinsel/theorie van mijzelf die verder nergens op gebaseerd is, maar het geeft min of meer een beeld van hoe ik e.e.a. ervaar.

Ik kan me voorstellen dat je Yangon wilt zien als je Myanmar voor de eerste keer bezoekt. Maar ik denk dat je er vrij weinig aan mist als je Yangon over slaat en de andere mooie dingen die Myanmar te bieden heeft alle aandacht geeft.

[17, 18 januari]

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.