On our way to Mandalay

Voor het eerst sinds vertrek uit Nederland weer eens behoorlijk geslapen (hoewel de Melatonine voor lucide dromen zorgt) alleen veel te kort. We vertrekken met de taxi naar Don Muang airport, en ondergaan het vliegveld-ritueel. Alles verloopt vlekkeloos. De Air Asia vlucht naar Mandalay is ook best aangenaam hoewel ik een beetje slaperig blijf.

 De trip naar Myanmar is op hoofdlijnen al vastgelegd. Nog niet zo lang geleden wist ik weinig van het land, dat wil zeggen ik wist niet wat nou goede en interessante  plekken zijn om te bezoeken en wat niet. Maar goed, sla er een gemiddelde reisgids op na en je weet al snel dat iedereen een rondje Yangon, Inla, Bagan, Mandalay maakt (sommigen die wat langer blijven meer hoor); wij doen het precies andersom.

Bij Mandaly Airport had ik had eigenlijk een soort van redelijk chaotisch vliegveld in mijn hoofd, met veel drukte, onduidelijkheid en vertraging. Het tegendeel is waar: we lijken wel de enige aankomende vlucht te zijn. Het is er enorm stil en rustig. De immigratie verloopt snel en efficiënt, en onze koffer is er zelfs nog eerder. Nog geen 10 minuten na de landing staan we in de vertrekhal waar de pick-up service van het hotel ons opwacht.

Eerst nog even geld opnemen natuurlijk, want zonder centjes geen pick-up. Er is veel te vinden op internet hoe je je moneywise het beste kan voorbereiden op een bezoek aan Myanmar, maar de situatie verandert er snel (ten gunste van gemak), dus het blijft een beetje een verrassing hoe het zal gaan. Contante dollars schijnen populair te zijn (maar die hebben we niet bij ons, wel een bescheiden bedrag aan eurobiljetten), met creditcards kun je nauwelijks terecht, en ATM’s zijn nog maar net in opkomst. Of het klopt: we gaan het allemaal meemaken.

Contant geld (Kyat’s) opnemen op het vliegveld met een ING-bankpas lukt in ieder geval niet, en dat is wel in lijn met wat je leest op internet: Nederlandse bankpassen werken goed, behalve die van de ING. Niemand weet waarom. Geld opnemen met een creditcard (Mastercard) daarentegen lukt wel gelukkig, hoewel dat relatief duur is dus dat is toch een beetje jammer.

Het is best een behoorlijke rit naar het hotel: drie kwartier ongeveer. Maar het is toch leuk want er is veel te zien. Of eigenlijk ook weinig te zien gek genoeg. Wat opvalt is vooral de afwezigheid van reclame(borden), overbodig straatmeubilair, gebouwen, verkeer, drukte. Naarmate we Mandalay naderen neemt de bedrijvigheid wel toe, vooral kraampjes langs de weg. Veel kraampjes. Al met al maakt alles een gemoedelijke indruk.

We verblijven in het Ayarwaddi River View hotel. Ons was verteld dat hotels in Myanmar duur zijn, en relatief gezien ten opzichte van andere plekken in Zuidoost Azië is dat zeker zo: de prijzen zijn sinds 2011 verdrie- of verviervoudigd, dus aan het uitzoeken van betaalbare hotels voor vertrek ook hadden we best wel wat tijd en aandacht besteed.

Het Ayarwaddi is niet duur maar ook niet goedkoop, we betalen er zo’n 60 euro per nacht inclusief ontbijt. En het is best een OK hotel, zeker niet luxueus en tja weer een beetje sleets maar voldoet verder prima (fit for purpose). Het dakterras is prima, het zwembad ook, uitzicht op de rivier is prettig, het personeel in Aziatische overvloed aanwezig. Er iemand om de deur open te houden, iemand om je tas te verslepen, iemand om een telefoonnummer te bellen, een ander om de hoorn vast te pakken, een derde om erin te spreken en een vierde om onze kaartjes voor de bootreis naar Bagan (twee dagen later, direct maar geregeld bij de receptie) uit te schrijven. In het restaurant soortgelijke taferelen. Maar het maakt allemaal niet uit, iedereen is relaxed en bijzonder vriendelijk.

Naast het hotel bevindt zich een soort buurtradio of zo waardoor er continu lawaai is. ’s Avonds gaat dat over in een boeddhistisch straatfeest wat (naar later blijkt) drie avonden ook zo door zal gaan. Rustig is het niet in het hotel.

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.