Myanmar

Hier voor eventuele andere reizigers wat praktische zaken betreffen het reizen in Myanmar. Het land verandert snel, de faciliteiten en infrastructuur ook, in positieve zin. Onderstaande is geschreven in januari 2016, waarschijnlijk is, als je zelf gaat, de situatie alweer anders.

Internet was overal waar wij waren aanwezig (maar dat waren de bekende plekken: Mandalay, Bagan, Inle meer, Yangon) en werkte bijna altijd, maar was nooit snel. Inle was een uitzondering, daar was het nog erger. Vaak is er "de belofte van internet", dus wel contact kunnen maken met een Wi-Fi-router maar het internet erachter is onmogelijk traag, reageert niet of nauwelijks. Overal in ieder geval te langzaam om te bloggen: d.w.z. foto’s uploaden ben ik na een paar pogingen niet meer aan begonnen), e-mail lezen en andere niet-data-intensieve zaken kan prima. Iedereen in Myanmar lijkt een smartphone te hebben, dus ik vermoed dat het met het mobiele dataverkeer en bereik ook wel goed zit. We hebben zelf op een gegeven moment een SIM-kaart gekocht voor zo’n 6.000 Kyat (4 euro met 2 euro tegoed) en dat werkte redelijk. Helaas hadden ze nog nooit van een nano SIM-kaart voor mijn iPhone gehoord.

Geld: overal zijn ATM’s. In overvloed zelfs en op de meest onverwachte plekken. En daar komt in vrijwel alle gevallen ook geld uit. Maar niet als je een ING-bankpas hebt (ik weet niet waarom, heb het ook niet nagevraagd bij de ING). Maar geld opnemen met een creditcard (Mastercard, in dit geval) gaat prima. Met dollars kun je overal ook goed terecht, die hadden we niet bij ons overigens, wel wat euro’s, niet veel. Niet nodig gehad. Creditcards worden vrijwel nergens geaccepteerd dus busreizen etc. moet je contant betalen. Sommige hotels (het eerste waar we verbleven) accepteren wel creditcards (alleen Visa en Mastercard), maar rekenen dan een opslag van 3%. Over het algemeen zou ik zeggen dat contant geld opnemen in ATM’s en met Kyat’s contant betalen verreweg de voorkeur heeft op dit moment. Met dollars krijg je niet altijd perse overall een goede wisselkoers, heb ik me laten vertellen. 

Vervoer: we hebben een stuk per boot gedaan (Mandalay naar Bagan, $42 p.p.), per bus (Bagan naar Inla, $15 p.p.) en vliegtuig (Inla naar Yangon, ongeveer $100 p.p.). De bus is het goedkoopst maar ook het minst relaxed en comfortabel: ik ben er ook te oud voor, inmiddels, denk ik. Aan de andere kant zie je veel onderweg. De boot is ook nog relatief duur maar wel leuk, relaxed en comfortabel.

Visum hebben we online aangeschaft en het is handig om dat vooraf te doen. Gemakkelijk, je hoeft niet naar een ambassade of consulaat, kost weinig moeite of energie en werkt vlekkeloos. Kost $50 voor een toeristenvisum. Je kunt het ook via een bureautje doen in Nederland maar dat is duurder en waarom zou je, direct bij de officiele site van Maynmar werkt probleemloos en snel. Visa on arrival kan voor zover ik weet niet

Massatoerisme viel me hier erg mee, maar dat was misschien ook de tijd van het jaar. De meeste uitbaters van stalletjes, kraampjes, taxi's en allerlei andere zaken leken zich stierlijk te vervelen bij gebrek aan toeristen.

Hotels zijn relatief duur. Maar dat zal veranderen, er wordt veel gebouwd en daarmee zal ook de prijs van accommodatie lager worden.

Eten: ik heb gelezen dat de Birmese keuken tegenvalt. Is niet mijn ervaring! Hier heerlijk en goedkoop gegeten.

Bevolking: vriendelijkere en behulpzamere mensen ben ik nog nergens tegen gekomen. Er zijn geen bedelaars (Yangon uitgezonderd, maar ook daar niet veel) en geen moeizame onderhandelingsprocessen als je eens ergens iets wilt kopen.

Is Myanmar een bezoek waard? Jazeker! Het is een prachtig land, veilig (waar wij waren), goed bereisbaar, vriendelijke mensen, veel en mooie dingen te zien, goedkoop (m.u.v. hotels). Als je van tempels en boeddhisme houdt is het een absolute must.

Comments

Handige tips Nico,en mooi beschreven.x

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.